Kā “NEGANTIgardi” veido labāku pārtikas sistēmu

Vai Tu esi kādreiz paprasījis bērniem izskaidrot, no kurienes rodas ēdiens? Viņi smiesies un skaļi teiks “no veikala!”. Tā ir viena no perfekti vienkāršajām atbildēm, kas sarunāšanos ar bērniem padara smieklīgu un jautru. Bet vai pieaugušie spēj sniegt daudz labāku atbildi? Daudzi cilvēki nesaprot, kā dzīvnieki tiek audzēti pārtikas iegūšanai. Vai nu tiem pietrūkst informācijas vai arī nav intereses kā tādas. Paturot savu ražošanas darbību detaļas noslēpumā, pārtikas preču sistēma ir kļuvusi par vairāku miljardu nozari. Mums patīk zināt, ko mēs audzējam, kā mēs audzējam, ko mēs ēdam, un mēs mīlam dalīties ar šīm zināšanām ar saviem klientiem. Tas ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ tika izveidots “NEGANTIgardi” uzņēmums, un tādēļ mēs veidojam labāku pārtikas sistēmu.

Pēdējā gadsimta laikā pārtikas sistēma ir dramatiski mainījusies un ir sasniegusi punktu, kad tās uzturvērtība ir nepieņemama. Pārtikai ir jāuztur mūs, jābagātina mūs ar uzturvielām un vitamīniem, jābūt mūsu enerģijas avotam. Tā vietā pārtika mūs padara slimus, kaitē apkārtējai videi, dabai, rada necilvēcīgus apstākļus dzīvniekiem un, atklāti sakot, ražo zemas kvalitātes mājlopu un mājputnu gaļu, kas vienkārši negaršo labi.

Tie ir drosmīgi paziņojumi, un ir saprotams, ka ir daudz neskaidrību par to, kā gaļa katru dienu nonāk pārtikas veikalos. Mēs pilnīgi saprotam, ka cilvēki ir aizņemti savā ikdienā, vēlas visu paveikt pēc iespējas ātrāk un barot savas ģimenes par pēc iespējas izdevīgāku cenu. Taču mēs vēlamies palīdzēt. Un mēs uzskatām, ka to var izdarīt tādā veidā, kas ir labāks ne tikai jums, bet arī dzīvniekiem, lauksaimniekiem un videi.

Par piemēru, parunāsim par liellopu gaļu lielveikalos. Šie dzīvnieki tiek audzēti saimniecībās, kur izmanto mākslīgo apsēklošanas metodi, lai palielinātu teļu ieguvi un palielinātu peļņu. Teļi tiek nošķirti no to mātēm pārāk agri, kad viņiem vēl būtu jābarojas ar mātes pienu un pēc tam tie tiek baroti ar hormoniem, lai mākslīgi veicinātu augšanu. Lauksaimnieki, kas audzē šādus liellopus, ir zem intensīva spiediena no lielām korporācijām, liekot koncentrēties tikai uz ieņēmumiem, neskatoties uz neko citu, kas noved pie apstākļiem, kādi ir koncentrētā dzīvnieku barošanas organizācijā (CAFO). Dzīvnieki tiek pārvadāti ar smagajām mašīnām un vilcieniem uz šīm CAFO ražotnēm, kur tie tiek sadalīti pa simtiem un tūkstošiem mazās telpās un tiek uzbaroti ar lētu barību. Barībā tiek izmantotas vistu spalvas un citu dzīvnieku blakusprodukti. Tie tiek turēti ļoti mazās platībās, kur staigāt apkārt, nemaz nerunājot par patiesām ganībām. Un tad tiek lādēti atpakaļ smagajās mašīnās un vilcienos, un sūtīti uz kautuvēm, kur katru dienu tiek apstrādāti kopā ar tūkstošiem citu dzīvnieku.

Ar cūkām un cāļiem nav labāk. CAFO cūkas dzīvo tikai astoņu mēnešus pirms tās tiek nokautas. Tās nekad neredz ārpasauli, nedz izjūt svaigu gaisu. Cāļi dzimst masīvās rūpnīcās, pēc tam tiek nosūtīti uz vistu kūti, kur desmitiem tūkstošu putnu dzīvo pilnīgā gaismā 45 dienas, un tad, pirms kaušanas, tiek saspiesti būros. Nekad nepārvietojoties, nekad neelpojot svaigu gaisu, nekad neredzot zilas debesis. Cāļi tiek nobaroti tik intensīvi, ka, pirms tiek nokauti, lielākā daļa no tiem vairs nespēj staigāt.

Tā ir gaļa, ko nosūta uz lielveikaliem. Tā ir bāla. Tā ir bezgaršīga. Tā ir lēta!

Galvenā prioritāte katrā pārtikas preču sistēmas posmā ir peļņa. Ne uzturvērtība, ne kvalitāte, ne garša un noteikti – ne klientu apmierinātība.

Tātad, kāda ir alternatīva? Mēs, “NEGANTIgardi”!

Pret mūsu pārstrādātajiem liellopiem esam izturējušies cieņpilni, ļaujot liellopiem ganīties dabīgās ganībās, un kāvuši tos tuvumā esošā bioloģiskā kautuvē. Pārvadāšana iedzen dzīvniekus stresā un stresaina dzīvnieka gaļa negaršo labi. Tādēļ, cik vien ir mūsu spēkos, cenšamies samazināt dzīvniekiem stresu.

Garšīgākā gaļa nāk no dzīvniekiem, kas ēd tādu barību, ko tie ir vēsturiski lietojuši vairāku gadsimtu garumā. Tas attiecās arī uz zīdīšanu, jo mātes piens teļiem nodrošina lielu daļu no nepieciešamā uztura, kas tiem ļauj būt veselīgiem. Veseliem dzīvniekiem nav nepieciešamas antibiotikas vai augšanas hormoni, atšķirībā no dzīvniekiem CAFO.

Garda gaļa nāk arī no dzīvniekiem, kam ir atļauts brīvi ganīties. Tieši tādēļ mēs savā saimniecībā nodrošinām vismaz 0.5 ha ganību platības uz vienu liellopu. Tad katram dzīvniekam ir pietiekami daudz barības, lai paēstu.  Varam rotēt savus labības laukus daudz ilgtspējīgākā veidā, izmantojot lopus, lai dabīgi mēslotu laukus. Tāpēc tie ne tikai ražo augstākas kvalitātes liellopu gaļu, bet arī to lauki ražos labāku produkciju (un turpinās to darīt vēl gadu desmitiem ilgi).

Protams, augstākas kvalitātes diētas nodrošināšana  mazākam skaitam liellopu uz lielākām ganību platībām uz ilgāku laika periodu  prasa lauksaimniekiem vairāk izmaksu. Mūsu gaļa un visa atbildīgi audzētā pārtika maksā vairāk, nekā tas, ko atradīsiet lielveikalā.

Mūsu gaļa arī garšo labāk. Ir daudz izteiktāka liellopa garša. Tā arī izskatās savādāk. Mūsu liellopam gaļa ir tumšāk sarkana. Mūsu gaļa ir barojošāka. Tā vairāk apmierina sāta sajūtu, jo nav mākslīgi uzpumpēta ar ūdeni un citām piedevām.

Mēs veidojam labāku pārtikas sistēmu, kas rada veselīgāku, garšīgāku gaļu mūsu klientiem, labākus dzīves apstākļus dzīvniekiem un ilgtspējīgu dzīvesveidu lauksaimniekiem.

No kurienes nāk pārtika? Tas nav vienkāršs jautājums. Bet mēs piedāvājam labāku atbildi!

Iesaki saviem draugiem!