Kā atpazīt bioloģiski audzētu pārtiku?
Cilvēki aizvien vairāk pievērš uzmanību tam, lai produkti, kas nonāk uz viņu šķīvja būtu ekoloģiskas izcelsmes, tādēļ izvēlas iegādāties kvalitatīvus produktus. Bet līdz ar lielāku interesi par ekoloģiskiem produktiem, daudzi uzņēmumi uz produkta iepakojumiem izvieto maldinošu info, par produkta ekoloģisko izcelsmi un ne vienmēr produkcija, par kuru mēs domājam, ka tā ir audzēta bioloģiskos apstākļos,patiešām ir bioloģiskas izcelsmes. Daži padomi, kā neapjukt norādēs, kas ir izvietotas un produktu iepakojumiem- bioloģiski ražotas produkcijas apzīmēšanai var izmantot tikai vārdus bioloģisks, ekoloģisks un organisks, šo terminu izmantošana uz iepakojumiem tiek stingri reglamentēta, bet, ja uz produkta iepakojuma ir rakstīts, ka produkts ir dabisks vai dabīgas izcelsmes, tad tas ne vienmēr nozīmē, ka produkts ir bioloģisks. Ja vēlies būt drošs par pārtikas produktu bioloģisko izcelsmi, uz pārtikas iepakojuma meklē Eiropas Savienības bioloģiskās lauksaimniecības logotipu – ja šis logotips ir uz preces iepakojuma, tad zini, ka šis produkts ir audzēts bioloģiski. Ja šo marķējumu neatrodi, bet preces iepakojums vai reklāma apgalvo, ka produkts ir gatavots no dabīgiem, augstas kvalitātes produktiem bez ĢMO, tad, visticamāk, produkta ražotāji nodarbojas ar zaļmaldināšanu.
Kādēļ dot priekšroku bioloģiski audzētai pārtikai?
Galvenais iemesls, kādēļ ir jāizvēlas bioloģiski audzēta pārtika ir tas, ka audzējot pārtiku bioloģiski, netiek atstāta negatīva ietekme uz apkārtējo dabu – netiek piesārņota zeme un ūdens tilpnes un tiek samazināts vides piesārņojums, jo bioloģiski audzētu pārtiku audzē bez mākslīgiem mēslojumiem un pesticīdiem, kā arī izvēloties bioloģiski audzētu vietējo ražotāju pārtiku, tiek samazināts CO2 emisiju daudzums, jo pārtikai, līdz tā nonāk veikala plauktā, nav jāmēro tūkstošiem kilometru garš ceļš. Otrs, ne mazāk būtisks iemesls ir jūsu veselība – nevienam nav noslēpums, ka bioloģiski audzēta pārtika ir ar lielāku uzturvērtību nekā pārtika, kas ir audzēta, izmantojot mākslīgo mēslojumu un pesticīdus, tādēļ ēdot kvalitatīvu un bioloģiski audzētu produkciju, mēs varam uzlabot savu veselību, pagarināt mūža ilgumu, kā arī stiprināt savu imunitāti. Ir veikti vairāki pētījumi, kas pierāda, ka bioloģiski audzēta pārtika ir augstvērtīgāka, kā industriāli audzētā – piemēram,bioloģiski audzētu vistu gaļā, tāpat arī pienā un tā produktos ir lielāka omega-3 taukskābju koncentrācija, bet bioloģiski audzētu vistu olu uzturvērtība ir augstāka nekā sprostos audzēto vistu olu uzturvērtība, kā arī lietojot uzturā bioloģiski audzētu pārtiku, var samazināt slimības, kas saistītas ar zāļu rezistentiem organismiem.
Kur var iegādāties BIO pārtiku?
Ja esi nolēmis iegādāties bioloģiski audzētus pārtikas produktus veikalā, ir jārēķinās, ka ne vienmēr piedāvātais sortiments būs pietiekami plašs un atbildīs tavam vēlmēm, kā arī ir ļoti rūpīgi jāizpēta pārtikas iepakojumu etiķetes, lai būtu drošs, ka izvēlēta pārtika tiešām ir bioloģiskas izcelsmes un tu netiec maldināts. Ja vēlies ietaupīt savu laiku, tad mēs iesakām pārtiku pasūtīt internetveikalā, kas specializējas Latvijā audzētas bioloģiskas produkcijas tirgošanā. Internetveikalā www.negantigardi.lv tu vari pasūtīt Latvijā ražotus BIO produktus ar piegādi uz mājām visā Latvijā. NEGANTIgardi internetveikalā tu atradīsi Latvijā audzētus BIO augļus un dārzeņus, graudaugu produktus, garšvielas, bioloģisko medu un lauku zāļu tējas, svaigu gaļu un svaigas zivis, vistu olas, piena produktus, maizi un konditorejas izstrādājumus.